Η διαμόρφωση της νεωτερικότητας : οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός - Hall, Stuart 1932-2014 (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences, 2003)
Ο τόμος αποτελεί μια συστηματική όσο και ευρηματική κριτική παρουσίαση της γέννησης και της εξέλιξης της Νεωτερικότητας. Με σαφήνεια αλλά μακριά από απλουστεύσεις οι συγγραφείς αναλύουν τις σημαντικές ιστορικές διαδικασίες, τους θεσμούς και τις ιδέες που συγκρότησαν τις σύγχρονες κοινωνίες και αποτέλεσαν εκείνο που συνηθίσαμε συμβατικά να χαρακτηρίσουμε «Δύση». Σε αυτό το πλαίσιο περιγράφονται οι μορφές των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δομών, σχέσεων και συμπεριφορών που χαρακτήρισαν τη Νεωτερικότητα. Παρουσίαση πρωτότυπη, στην αποτελεσματικότητα της οποίας συμβάλλουν οι παραθέσεις αποσπασμάτων από το έργο κλασικών διανοητών της Νεωτερικότητας (Rousseau, Locke, A. Smith, Marx, Freud, Weber, Durkheim) αλλά και από το έργο σημαντικών σύγχρονων σχολιαστών (Michael Mann, E.P.Thompson, E. Said, κ.ά), καθώς και το εκτενές ευρετήριο ονομάτων και όρων που περιλαμβάνει. Από τα περιεχόμενα του τόμου: -Ο Διαφωτισμός και η γέννηση της κοινωνικής επιστήμης -Η εξέλιξη του σύγχρονου κράτους -Η ανάπτυξη της οικονομίας -Μεταβαλλόμενες κοινωνικές δομές: τάξη και φύλο -Η πολιτιστική διαμόρφωση της νεωτερικής κοινωνίας -Η Δύση και οι Λοιποί: λόγος και εξουσία Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την ιστορική διαμόρφωση, το παρόν αλλά και την προοπτική των θεσμών της κοινωνίας μας.