Φύλο και κοινωνική θεωρία - Evans, Mary 1946- (Μελέτες για το φύλο, 2004)
Ποιες είναι οι σημαντικότερες πτυχές της σύγχρονης βιβλιογραφίας για το φύλο; Ποια είναι η σχέση της βιβλιογραφίας αυτής με την κοινωνική θεωρία; Πώς μεταβάλλει η αναγνώριση της σημασίας του φύλου τα κύρια θέματα και επιχειρήματα της κοινωνικής θεωρίας;Η φεμινιστική θεωρία μάς έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα τη σημασία του φύλου στην προσωπική μας ζωή, ενώ όλες οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες αναγνωρίζουν πλέον την έμφυλη διαφοροποίηση του κοινωνικού κόσμου.H Mary Evans, στο βιβλίο αυτό, διερευνά τόσο το πώς το φύλο καθορίζει τις ζωές μας όσο και σε ποια έκταση η πληρέστερη αναγνώριση της διαφοράς των φύλων συνεπάγεται την αποδιάρθρωση, τον κλονισμό ή την υποβάθμιση της κοινωνικής θεωρίας με κάποιον σημαίνοντα τρόπο. Γραμμένο από μια διεθνούς κύρους συγγραφέα, το κείμενο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για το μελετητή και αποτελεί σημείο αναφοράς στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.