Μάτσου Πίτσου, Περού - Σπίνουλας, Θόδωρος (Τα μεγάλα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, 2016)
Αιωρούμενο σε μια βουνοκορφή που κρύβεται στα σύννεφα, το Μάτσου Πίτσου είναι ένα μνημείο που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το τέλος του πολιτισμού των Ίνκα. Είναι ο τόπος όπου πιθανότατα βρήκε καταφύγιο ο τελευταίος ηγέτης τους για να αντιμετωπίσει του Ευρωπαίους κονκισταδόρες. Βρέθηκε μόλις το 1991 από ένα νεαρό καθηγητή του Γέιλ, τον Χάιραμ Μπίνγκαμ, που αναζητούσε το θρυλικό καταφύγιο του τελευταίου βασιλιά των Ίνκα. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της οροσειράς Βιλκαμπάμπα, βρέθηκε μπροστά στη μεγαλειώδη πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 2.700 μέτρων, που ακόμη και σήμερα κρατά πολλά κρυμμένα μυστικά.