Ακριτική γενιά : στο φλεγόμενο Πόντο - Σαμουηλίδης, Χρήστος Σ., 1927- (Ιστορικό μυθιστόρημα / Νέα Σύνορα, 1999)
"Το έργον τούτο αποτελεί το χρονικόν του μαρτυρικού Ελληνισμού του Πόντου, της προαιωνίου αυτής Εστίας, όσον διετηρείτο άσβεστος η ιστορική, θρησκευτική και εθνική συνείδησις της φυλής ημών. Το έργον διακρίνεται από υψηλόν βαθμόν τέχνης του λόγου, αντάξιον των ιστορουμένων εν αυτώ. Η μορφή μυθιστορίας δεν μειώνει την ιστορικότητα, τουναντίον δίδει πλαστικήν ζωηρότητα εις τας συμφοράς τας οποίας έζησαν οι Πόντιοι και γεννά εις τον αναγνώστην το συναίσθημα του σπαραγμού." Ακαδημία Αθηνών, 28/12/72