Τουρισμός : έννοιες, μεγέθη, δομές : η ελληνική πραγματικότητα - Βαρβαρέσος, Στέλιος (Εκδόσεις Προπομπός, 2000)
«Δραστηριότητα η οποία αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, με συνεχώς μάλιστα αυξανόμενη σημασία, είναι ο τουρισμός. Με μικρές ή μεγάλες διακυμάνσεις, θετικές ή αρνητικές, ο τουρισμός συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία της Ελλάδας, αποτελώντας ουσιαστικά την μεγαλύτερη εθνική βιομηχανία. Σε αντίθεση όμως με την σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, η βιβλιογραφία του κλάδου δεν είναι τόσο πλούσια όσο θα έπρεπε. Η επιστημονική προσέγγιση της τουριστικής δραστηριότητας απαιτεί την ακριβή και σε βάθος γνώση των μηχανισμών που διέπουν την λειτουργία του τουριστικού τομέα, σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και κατ' επέκταση την οικονομική τους ανάλυση... Ο τουρισμός έχει δομηθεί παγκόσμια με βάση ένα πλέγμα κανόνων και ρυθμίσεων που απορρέουν από σημαντικόυς και καθοριστικούς παράγοντες, όπως η κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων, η μεταφορά πόρων από μία γεωγραφική περιοχή σε μία άλλη, οι συνακόλουθες κοινωνικές εξελίξεις κ.ο.κ.». (Ν. ΣΚΟΥΛΑΣ, από τον πρόλογο της έκδοσης)