Ο Βάκι φυσιοφύλακας - Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, 1932- (Σύγχρονη Λογοτεχνία για Παιδιά και για Νέους : Συλλογή Χελιδόνια ;, 2004)
Ο ποντικούλης Βάκι ξεκινά να πολεμήσει τους εχθρούς της φύσης. Σκάβοντας λακκουβίτσες με τα μπροστινά του πόδια, βοηθά παιδιά που κάνουν αναδάσωση.Ελευθερώνει μια καφετιά αρκούδα από τα δίχτυα της παγίδας και βρίσκει τρόπο να τη βγάλει από το λάκκο για να πάει στο αρκουδάκι της. Μεταφέρει σε Κέντρο Περίθαλψης Ζώων έναν πυροβολημένο τσαλαπετεινό κι έτσι τον σώζει. Ταξιδεύει με τους "θαλασσοφύλακες" της Γκρίνπις και τους βοηθά να σταματήσουν ένα πλοίο που κουβαλά κακό φορτίο.Ξεμπαρκάροντας, συναντά το φαροφύλακα Οδυσσέα κι ύστερα συνεχίζει την πορεία του για τη φύλαξη της φύσης.