Χάιντι : η μικρούλα των Άλπεων - Spyri, Johanna, 1827-1901. (Κλασική βιβλιοθήκη νέων, 1955)
Η Γιοχάννα Σπύρι στο βιβλίο της "Χάιντι" ασχολείται μ' ένα κοριτσάκι των Άλπεων. Μας φανερώνει πώς ζει εκεί απάνω, στα ψηλά βουνά, με μόνη συντροφιά τον παππού της και τις δυο κατσίκες του. Την άνοιξη εμφανίζεται κι ένα αγόρι, ο Πέτερ ο βοσκός, ο "κατσικόπετρος". Κάθε τόσο επισκέπτεται η μικρή και τη γιαγιά του Πέτερ. Τα πάντα ξετυλίγονται σε ήσυχη ατμόσφαιρα. Τίποτα το αναπάντεχο, το λυπηρό, το τραγικό σ' αυτές τις σελίδες. Και όμως. Το βιβλίο είναι συναρπαστικό. Συγκινητικό. Και πολύ ενδιαφέρον. Κι αυτό, επειδή η Γιοχάννα Σπύρι είναι μια αληθινή ποιήτρια. [...] Το κείμενον και η εικονογράφησις της εκδόσεως αυτής είναι ιδιοκτησία του οίκου "Μ.ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ".