Ασήμαντα - Φίλντιση, Σοφία Ι., 1937- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 1998)
Ασήμαντα είπα -λεω- όσα από τα παιδικά μου χρόνια έρχονται στο μυαλό μου ξανά και ξανά τις νύχτες που έχω κι εγώ ανάγκη από παραμύθια αληθινά... Ασήμαντα είπα 'το ψέμα', 'το σκαμνί μου', 'τα δυο πουλιά'... Λέξεις κι αντικείμενα μικρά... Τα παράπονα, οι φόβοι, 'οι ανταρσίες', τα ψέματα των παιδιών που μένουν αφανέρωτα για χρόνια... Εικόνες μικρές που μεγάλωσαν μαζί μου, μα που έχουν -λεω- την ηλικία του κόσμου... Όμως αλήθειες θα σου πουν. 'Θα σου το μαρτυρήσει και ο Χριστός στο φυλάκιο'.