Νέες δυνάμεις : γνώση πλούτος και βία στις αρχές του 21ου αιώνα - Toffler, Alvin (Κάκτος, 1991)
Οι «Νέες Δυνάμεις» παρουσιάζουν τους «πολέμους της πληροφορικής» που μας συγκλονίζουν, μάχες για δύναμη που φέρνουν αντιμέτωπους τους σύγχρονους εργάτες με τους παλιούς εργοδότες, τα στελέχη των επιχειρήσεων με τους επενδυτές, τους λιανοπωλητές με τους βιομήχανους, τα νέα μαζικά μέσα ενημέρωσης με τα παλιά δίκτυα τηλεόρασης και τους πρώην συμμάχους (όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη) σε σύγκρουση μεταξύ τους. Οι «Νέες Δυνάμεις» αναφέρονται σε μια εκπληκτική ποικιλία θεμάτων, από «αρχηγούς φυλών» και «κομισάριους» του εμπορίου μέχρι το μέλλον της τηλεόρασης και τη δημιουργία του «παρα - χρήματος» στο νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ασχολείται με το μέλλον των κατασκόπων και της κατασκοπίας, με την τακτική που χρησιμοποιείται στον «πόλεμο των πληροφοριών», με τις μελλοντικές θρησκείες και κράτη, με τη δημιουργία των «υπέρ - ευφυών» δικτύων - κάτι που ο Τόφλερ συγκρίνει μόνο με την κατασκευή των πυραμίδων και των μεγάλων μεσαιωνικών καθεδρικών ναών. Καθώς μειώνονται οι συγκρούσεις Ανατολής - Δύσης και Βορρά - Νότου, γράφει ο Τόφλερ, εμφανίζεται μια εντελώς νέα και πολύ πιο σημαντική διαίρεση του κόσμου — ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στους «γρήγορους» και τους «αργούς». Οι «Νέες Δυνάμεις» φτάνουν σε εκπληκτικά ύψη, αναπτύσσοντας τις ιδέες που είχαν πρωτοεμφανιστεί στο «Σοκ του Μέλλοντος» και στο «Τρίτο Κύμα», δημιουργώντας έτσι το σημαντικότερο έργο που γράφτηκε ποτέ για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα.