Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950 βιβλιογραφικός οδηγός : ιστοριογραφία και μνήμη από τις μέρες του πολέμου έως το 2019 - Fleischer, Hagen, 1944- (Ιστορική βιβλιοθήκη, 2019)
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ οι περίοδοι σε όλη την ιστορία της νεοελληνικής ιστοριογραφίας που μελετήθηκαν με τόση επιμονή και πάθος, όπως η δεκαετία του ’40 τα τελευταία χρόνια. Αυτοτελείς ιστορικές μελέτες, άρθρα σε περιοδικά, αυτοβιογραφικά κείμενα και μαρτυρίες, συναγωγές πηγών, λογοτεχνία και θέατρο συγκρότησαν ένα πλούσιο σώμα κειμένων συνδεδεμένο με τις αντιθετικές και συχνά συγκρουσιακές ερμηνείες τής πιο κρίσιμης ενδεχομένως δεκαετίας του ελληνικού 20ού αιώνα. Η έκδοση του παρόντος βιβλιογραφικού οδηγού δεν εξοπλίζει μόνο τους ερευνητές και το ενδιαφερόμενο κοινό με ένα αξιομνημόνευτο και ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη της. Παράλληλα προσφέρει ένα εργαλείο αναστοχασμού και κατανόησης για την πραγμάτευση μιας περιόδου που «στοίχειωσε» τη Μεταπολίτευση, αναδείχθηκε στον σημαντικότερο τόπο μνήμης της. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου Βιβλιογραφικού Οδηγού (Φλάισερ-Μπόουμαν),η ανά χείρας συναγωγή αποτυπώνει τη διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου, τη συγκρότηση μιας ακμάζουσας κοινότητας ειδικών για τη μελέτη της περιόδου, τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες της ιστοριογραφικής παραγωγής.