Το εργαστήρι της αειφόρου ανάπτυξης = The laboratory of sunstainable development : εκπόνηση μελέτης για την ίδρυση δημοτικής δομής πρόθησης της αειφόρου ανάπτυξης και της δια βίου μάθησης = develop a study on the creation of a municipal structure promoting sustainable development and lifelong learning - Μουστάκας, Λουκάς (Εκδοτικός οίκος Κ. 7 Μ. Σταμούλη, 2019)
Αντικείμενο του συγκεκριμένου βιβλίου αποτελεί η εκπόνηση μελέτης για την ίδρυση ενός πολυδύναμου Δημοτικού Εργαστηρίου για την αειφόρο ανάπτυξη και τη δια βίου μάθηση. Το δημοτικό «Εργαστήρι της Αειφόρου Ανάπτυξης» αποτελεί μια καινοτόμο πρόταση στο χώρο των περιβαλλοντικών - εκπαιδευτικών δομών, η οποία έχει σαν αποστολή με την ευρεία έννοια, αφενός το σχεδίασμά και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής, σε τοπικό επίπεδο, για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής και αφετέρου την προώθηση της δια βίου μάθησης. Το «Εργαστήρι» είναι κατ' ουσία και αυτό ένα Κέντρο, πού δανείζεται στοιχεία από τη φιλοσοφία και το έργο διαφόρων περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών δομών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεγάλο «ανταγωνιστικό» πλεονέκτημα όμως αποτελεί ο καθαρά τοπικός του χαρακτήρας και η αρμονική συνύπαρξη πάρα πολλών δομών σε μια διοικητική οντότητα. Μια μεγάλη τομή, για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα, αναφορικά με το εκπαιδευτικό του έργο, είναι η δραστηριοποίησή του σύμφωνα με τις αρχές της δια βίου μάθησης, η οποία προσφέρει την ευκαιρία για επιμόρφωση σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η οποία βρίσκεται στο «περιθώριο» ή στην καλύτερη περίπτωση ασχολείται με προγράμματα, που συχνά δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες του τοπικού πληθυσμού. Το βιβλίο είναι δομημένο σε τρία αυτοτελή κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται η παρουσίαση του εργαστηρίου, στο δεύτερο εκπονείται η Οικονομοτεχνική Μελέτη, για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητά του και στο τρίτο αναλύονται τα ερευνητικά αποτελέσματα μιας πανελλαδικής έρευνας καταγραφής των περιβαλλοντικών δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητο-ποίησης και εκπαίδευσης, τα οποία είναι ενταγμένα στο ευρύτερο πλαίσιο της μελέτης σκοπιμότητας της Οικονομοτεχνικής Μελέτης.