Ο μάστορας ; - Malamund, Bernard (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017)
Το πλέον γνωστό και βραβευμένο έργο του Μπέρναρντ Μάλαμουντ, το αδιαφιλονίκητο αριστούργημά του, εκδίδεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. "Ο μάστορας" είναι ένα μυθιστόρημα που έλκει την καταγωγή του από τη ρωσική παράδοση, ιδιαίτερα από τα γραπτά του Ισαάκ Μπάμπελ. Η ιστορία τοποθετείται στην τσαρική περίοδο και εκτυλίσσεται στο Κίεβο των αρχών του περασμένου αιώνα. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την αγωνία που ταλανίζει έναν άνθρωπο ο οποίος αίφνης αποξενώνεται και γίνεται στόχος ενός αδιανόητου μίσους, με τις κοινωνικές προκαταλήψεις αρκούντως οξυμένες. Ο Γιακόβ Μποκ, ένας Εβραίος πολυτεχνίτης, κατηγορείται για τον βάναυσο θάνατο ενός δωδεκάχρονου αγοριού ρωσικής καταγωγής. Έχοντας εγκαταλείψει το χωριό του και αποκρύπτοντας την εβραϊκή του ταυτότητα, βρίσκεται να δουλεύει -από ένα καπρίτσιο της τύχης- στο πλινθοποιείο ενός μέλους της αντισημιτικής οργάνωσης Μαύρες Εκατονταρχίες. Όταν το αγόρι ανακαλύπτεται νεκρό σε μια σπηλιά, έχοντας χάσει όλο το αίμα του, οι Εβραίοι κατηγορούνται για τελετουργικό φόνο. Ο πρωταγωνιστής συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, όμως αρνείται να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του. Αποτελεί, ουσιαστικά, τη διαχρονική ενσάρκωση όσων αντιμετωπίζουν την τυφλή δικαιοσύνη και τον αμαθή όχλο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)