Φαλκό : μυθιστόρημα - Perez-Reverte, Arturo, 1951- (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2018)
"Ο κόσμος του "Φαλκό" ήταν άλλος, και σ’ αυτόν οι πλευρές ήταν απόλυτα ξεκάθαρες - από τη μια μεριά ο ίδιος και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι". Η ταραγμένη Ευρώπη των δεκαετιών του ’30 και του ’40 είναι το σκηνικό για τις περιπέτειες του Λορένθο Φαλκό, παλιού λαθρέμπορου όπλων, αδίστακτου κατασκόπου, πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών. Το φθινόπωρο του ’36, ενώ τα σύνορα μεταξύ φίλων και εχθρών δεν είναι παρά μια ασαφής και επικίνδυνη γραμμή, ο Φαλκό παίρνει εντολή να συμμετάσχει σε μια δύσκολη αποστολή που θα μπορούσε ν’ αλλάξει τη ροή της ισπανικής ιστορίας. Ένας άντρας και δύο γυναίκες -τα αδέρφια Μοντέρο και η Εύα Ρενχέλ- θα είναι οι σύντροφοί του στην περιπέτεια και ίσως τα θύματά του, σε μια εποχή όπου η ζωή γράφεται με προδοσίες και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε συνυφαίνει αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθιστορία σ’ αυτή την ιστορία όπου πρωταγωνιστεί ένας ήρωας γοητευτικός, ισάξιος των πιο σπουδαίων κατασκόπων και τυχοδιωκτών της λογοτεχνίας.