Το μυστικό του Οδυσσέα - Τερκεσίδου, Λένα (Ερευνητές μυστηρίων : Λογοτεχνικές εξερευνήσεις, 2018)
Ένα βράδυ στη Σύρο ο Οδυσσέας και η παρέα του βλέπουν ένα περίεργο σκάφος σε μια απομακρυσμένη προβλήτα. Δύο ύποπτοι τύποι μιλούν στα αγγλικά για μια εικόνα που πρέπει να την πάνε στο σπίτι του "αφεντικού". Την επόμενη μέρα τα παιδιά μαθαίνουν πως κλάπηκε η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του διάσημου ζωγράφου Ελ Γκρέκο και όλο το νησί είναι αναστατωμένο. Αμέσως υποψιάζονται τους δύο άντρες που είδαν το προηγούμενο βράδυ και ο Οδυσσέας αποφασίζει να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης. Ποιος κρύβεται πίσω από την κλοπή; Και πόσο επικίνδυνος είναι τελικά; Ένα βιβλίο μυστηρίου, περιπέτειας και ανατροπών, που φωτίζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.