Τα μαθηματικά και το απροσδόκητο - Ekeland, Ivar, 1944- (Εκδόσεις Δίαυλος, 1993)
Αυτή είναι η δοκιμασία που έθεσα στον εαυτό μου να φέρει εις πέρας: να συνοψίσω, με λίγες εικόνες, τα "Μαθηματικά του Χρόνου", που είναι το κοινό υπόβαθρο μεγάλου μέρους της σύγχρονης επιστήμης. Οι επιτυχημένες εικόνες έχουν έναν τρόπο να εντυπώνονται στο μυαλό μας και να επηρεάζουν όλες τις ακόλουθες αντιλήψεις μας. Αυτό αληθεύει τόσο για την επιστήμη όσο και για την τέχνη. Οι τρείς νόμοι του Κέπλερ, για παράδειγμα, υπήρξαν κάτι πολύ περισσότερο από αστρονομική περιέργεια. Η εικόνα των πλανητών που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε ελλειπτικές τροχιές έχει εντυπωθεί στο μυαλό ειδικών και μη, γενιές ολόκληρες. Είναι μια από τις σταθερές, αλλά ανομολόγητες, αναφορές της σύγχρονης σκέψης. Στις μέρες μας, μερικές εκπληκτικές εικόνες - η γάτα του Άρνολντ, το πέταλο του Σμαίηλ, η αιχμή του Τομ - είναι υποψήφιες για παρόμοια επιρροή. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ορισμένες τέτοιες εικόνες. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, επειδή οι ρυθμοί στις μέρες μας είναι τόσο εντατικοί, με νέα προβλήματα προς λύση, που πέφτουν πάνω σε επιμέρους λύσεις παλιών προβλημάτων, ώστε όποιος ασχολείται με επιστημονική έρευνα οφείλει να τρέχει πολύ γρήγορα απλώς και μόνο για να παραμείνει στην ίδια θέση. Αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. . .