Ιστορία μιας γάτας : 1893 - Ροΐδης, Εμμανουήλ Δ., 1836-1904 (Βερέττας, 2018)
Η "Ιστορία μιας Γάτας " γράφτηκε το 1893 και αναφέρεται τις αναμνήσεις του Εμμανουήλ Ροΐδη, τότε που ήταν οικότροφος στο Λύκειο Ευαγγελίδου της Σύρου. Η νοσταλγία του για την αδικοσκοτωμένη Σεμίνα, την πανέξυπνη γατούλα του οικοτροφείου, που του κρατούσε συντροφιά στα παιδικά του χρόνια, τον ενέπνευσε να συνθέσει έναν ύμνο για τις αρετές των γλυκύτατων αιλουροειδών. Όσοι από εμάς αγαπάμε τις γάτες, κατανοούμε αμέσως τα αισθήματα του μεγάλου συγγραφέα.