Οι εικαστικές τέχνες στη Φλώρινα την εποχή της Μεταπολίτευσης - Γοδόση, Ζωή (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας "Βασιλικής Πιτόσκα", 2018)
Η πόλη των καλλιτεχνών ως «city branding» Η Ζωή Γοδόση, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, χαρτογραφεί την εικαστική κίνηση στη Φλώρινα και στην περιοχή, χρόνο με τον χρόνο από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης (1977) ως το 2006, καίρια στιγμή ίδρυσης στην πόλη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Καλών Τεχνών από το 2013), που μπόλιασε την τοπική εικαστική παράδοση με νέες ιδέες. Η επαρχιακή μεθοριακή πόλη της Φλώρινας εμφανίζει, παρά το μικρό μέγεθος της, έντονη εικαστική ζωή. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν, οι θεσμικοί φορείς εντάσσουν στις δράσεις τους την ανάδειξη της τοπικότη-τας -η πολιτική του πολιτισμού-, Σύλλογοι δραστηριοποιούνται, οι παλαιοί συνεχίζουν ακμαίοι, νέοι προστίθενται δυναμικά. Μουσεία, Πινακοθήκες, εκθεσιακοί χώροι, οικίες δημοτών, οι όχθες του Σακουλέβα, καφέ και πλατείες δεξιώνονται το φιλότεχνο κοινό που δεν απολαμβάνει μόνο «λίγη Φλώρινα κρεμασμένη στον τοίχο» του σπιτιού του, γαμήλιο συχνά δώρο, αλλά επισκέπτεται τα εργαστήρια των καλλιτεχνών, κουβεντιάζει μαζί τους, παρακολουθεί τις εκθεσιακές τους δραστηριότητες και εκτός των τειχών. Κωνσταντίνα Καραμπατάκη-Τζιάτζιου Δρ. Κλασικής Φιλολογίας