Ο έγκλειστος της ερημιάς : ο ποιητής Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου 1931-1996 - Ασλάνογλου, Νίκος-Αλέξης, 1931-1996 (Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης, 2018)
Το βιβλίο "Ο έγκλειστος της ερημίας. Ο ποιητής Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου", με εισαγωγή και ανθολόγηση του έργου του Ασλάνογλου από τον ποιητή Θανάση Μαρκόπουλο, είναι το δωδέκατο της σειράς «Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης» που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού σύγχρονοι Έλληνες ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν την ελληνική ποίηση από τη μεγάλη ιστορική τομή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τις απαρχές του 21ου αιώνα, επιχειρώντας το ανθολογικό πανόραμα σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποιητικής παραγωγής των διακοσίων τελευταίων ετών.