Η Οδύσσεια του Ομήρου - Zanetto, Giuseppe, 1950- (Ελληνικά Γράμματα, 2017)
"Σήκω από εκεί, φίλε μου, και έλα να καθίσεις εδώ, κοντά μου. Πες μας ποιος είσαι, από πού έρχεσαι και πού θέλεις να πας". Στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας αντιμετωπίζει τέρατα, τρικυμίες, μάγισσες και σειρήνες, και χάνει όλους του τους συντρόφους. Αυτά αφηγείται η Οδύσσεια, το πρώτο και σημαντικότερο λογοτεχνικό μυθιστόρημα του δυτικού μας πολιτισμού, το πνεύμα και οι αξίες του οποίου αποτελούν πολύτιμα και αναντικατάστατα εφόδια για τις νεότερες γενιές. Σε αυτή την Οδύσσεια του Ομήρου, την αφήγηση των γεγονότων την κάνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές και αυτόπτες μάρτυρες: ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, η Αρήτη, η βασίλισσα των Φαιάκων, ο Εύμαιος, ο πιστός δούλος, η Πηνελόπη, η γυναίκα του βασιλιά της Ιθάκης, και ο ίδιος ο Οδυσσέας. Μια ευρηματική παρουσίαση, που παραμένει πιστή στο ομηρικό έπος, με γλώσσα συναρπαστική και απλή, που θα μαγέψει τους μικρούς αναγνώστες.