Ταξίδι στην Ελλάδα : χώρα των μύθων, των θεών και των ηρώων - Zanetto, Giuseppe, 1950- (Ελληνικά Γράμματα, 2017)
Στην Ελλάδα βρίσκουμε τον εαυτό μας, το παρελθόν μας, τη συνείδησή μας. Η ελληνική μυθολογία περιγράφει αυτά που όλοι έχουμε μέσα μας, στο μυαλό και στην καρδιά μας. Ένας Ιταλός παππούς ταξιδεύει με τα τέσσερα εγγονάκια του στην Ελλάδα. Ο παππούς είναι καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας. Έτσι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, ακολουθώντας τις διαδρομές τους, να γνωρίσουμε κι εμείς τις ρίζες του πολιτισμού μας. Αθήνα, Δελφοί, Ολυμπία, Ιθάκη και Μυκήνες είναι οι σταθμοί της περιήγησής τους. Υπέροχα τοπία που διατηρούν ακόμα και σήμερα πανάρχαια ίχνη, άλλα φανερά κι άλλα κρυμμένα, όλα άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη. Ο παππούς εξηγεί στον Τζιόρτζιο, τη Λουτσιάνα, τον Αντρέα και τη Σάρα -ή αλλιώς στον Γιωργάκη, τη Φωτεινούλα, τον Αντρίκο και τη Σαρούλα, όπως του αρέσει να τους φωνάζει- όλα όσα συναντούν. Η αφήγησή του μας ταξιδεύει στην ιστορία και στα έπη που γεννήθηκαν στα μέρη αυτά. Ένα συναρπαστικό ταξίδι που μπορούμε όλοι να κάνουμε από το σπίτι μας διαβάζοντας το βιβλίο, και κάποια μέρα να το πραγματοποιήσουμε στ’ αλήθεια.