Πολίτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι : μαθαίνουμε για το δικαίωμα και την υποχρέωση της συμμετοχής στα κοινά - Αποστολάκη, Μιλένα (Παιδική νομική βιβλιοθήκη, 2013)
- Τι θα πει συμμετοχή; ρώτησε κάπως βαριεστημένα ο Γιώργος.- Συμμετοχή θα πει ότι αναλαμβάνουμε δράση. Ότι δεν αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας, αλλάλέμε την άποψή μας και αγωνιζόμαστε μαζί με άλλους που μοιράζονται την ίδια άποψη να πείσουμε για τηνορθότητά της και να την κάνουμε πράξη. Συμμετοχή θα πει ότι αγωνίζομαι, ότι προσπαθώ, ότι μοιράζομαι.Όλοι εμείς, που πιστεύουμε ότι η πόλη μας έχει ανάγκη το πάρκο και ότι πρέπει να προστατεύσουμε ταδέντρα και τα πουλιά από την καταστροφή που θα προκαλέσουν τα σχέδια του δημάρχου, οφείλουμε να κά-νουμε κάτι και να το κάνουμε μαζί. Με αυτό το έναυσμα ο Γιώργος, ο Θέμης και οι συμμαθητές τους θα πάρουν πρωτοβουλίες, θα οργανωθούν, θα αγωνιστούν και στο τέλος θα καταφέρουν να σώσουν το πάρκο της γειτονιάς τους. Μετά από αυτή τη συναρπαστική προσπάθεια ξέρουν πλέον ότι ο μόνος δρόμος που φέρνει αλλαγές και νίκες είναι ο δρόμος της συμμετοχής.