Ο γαλετζάς : λαϊκό παραμύθι της Ρούμελης - Σπυροπούλου, Ζωή Θ. (Να σου πω ένα παραμύθι, 2004)
Μια φορά κι έναν καιρό ήντανε ένας γαλετζάς (αυτός που φτιάχνει τσόκαρα). Κάθε πρωί πήγαινε στη θάλασσα και μάζευε σανίδια κι άλλα ξύλα που έβγαζε ντη νύχτα η φουσκοθαλασσιά και τα έκαμνε γαλέτζια. Ζούσε μοναχός ντου σ' ένα μικρό σπίτι, κοντά στη θάλασσα. Μια κάμαρα ήντανε όλο κι όλο κι εκεί μέσα έφκιαχνε και τα γαλέτζια. Μια μέρα βρήκε ένα όμορφο σανίδι κι επειδή ντον άρεσε, λυπήθ'κε να το κάψει και το άφ'κε πίσ' πε ντην πόρτα. Άμα τελείωσε τα γαλέτζια, πήγε να τα πουλήσει στην πολιτεία. Το βράδ' που γύρ'σε βρίσκει το σπίτι συγυρισμένο, καθαρό, τα πιάτα πλυμένα, φαί καλομαγερεμένο. "Μπα!" λέει μοναχός του. "Ποιος ήρτε και έκανε όλες τις δουλειές;" Απορούσε, μα δεν μπορούσε να φανταστεί τι είχε γέν'...