Αφηγήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Μιχαήλ Μητσάκης ; φιλολογική επιμέλεια Μανόλης Γ. Σέργης. - Μητσάκης, Μιχαήλ, 1868-1916 (Νεοελληνική Βιβλιοθήκη, 2006)
[...] Ολόκληρο το έργο του Μ. Μ. θα παρουσιαστεί στη φιλόξενη σειρά "Νεοελληνική Βιβλιοθήκη" του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη σε δύο τόμους. Ο πρώτος, ο ανά χείρας, περιλαμβάνει δυο κατηγορίες έργων: Τα Αφηγηματικά και τις Ταξιδιωτικές Εντυπώσεις. 1. Τα αφηγήματα. Το αφηγηματικό του έργο το χωρίσαμε σε δύο μεγάλες ενότητες με κριτήριο τον αφηγηματικό χώρο που κυριαρχεί σε κάθε μία απ' αυτές: την Αθήνα και την επαρχία (με υπερέχουσα συντριπτικά την λογοτεχνική παραγωγή του στην Κέρκυρα, και ειδικότερα της περιόδου 1894-1895) [...] 2. Ταξιδιωτικά εντυπώσεις. Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνουμε ταξιδιωτικά κείμενα, δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις (σε κάποια κείμενα δηλώνεται η φράση "του ανταποκριτού μας"), οδοιπορικά του συγγραφέα, εξαίσια δείγματα λογοτεχνικού και ρητορικού λόγου: παραστατική απεικόνιση σκηνών, πάμπολλα λογοτεχνικά σχήματα, δραματοποίηση του ίδιου του συγγραφέα (συμμετέχει δυναμικά στα περιγραφόμενα ή αναλυόμενα, με εκφράσεις που δηλούν έκπληξη, με επικλήσεις στον αναγνώστη, κ.ά., με "επιθετικό" σχεδόν πάντα χαρακτήρα, αλλά και με ευαίσθητες παρατηρήσεις για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναφέρεται). [...] Στον παρόντα τόμο δημοσιεύονται συνολικά 76 κείμενα, κατά ενιαία χρονολογική σειρά δημοσίευσης, η οποία (εννοείται) δε συμπίπτει πάντοτε με αυτή της συγγραφής. [...] (από το εκδοτικό σημείωμα)