Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα - Δικαίου, Ελένη (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 1994)
Αν τραβήξεις απ' τα αζήτητα της ιστορίας, μέσα από τις σελίδες του Κούρτιου, του Πλουτάρχου, του Αρριανού, τα όσα έζησε κι έπραξε ο Μέγας Αλέξανδρος στη σύντομη ζωή του, πέρα απ' το να κερδίζει μάχες, θ' ανακαλύψεις έναν Αλέξανδρο γεμάτο τρυφερότητα κι ανθρώπινη ζεστασιά. Και τότε θα πάψει νά 'ναι για σένα ο μακρινός στρατηλάτης των σχολικών βιβλίων, ένας ακόμα «Μέγας» ανάμεσα στους πολλούς της ιστορίας. Γιατί θά 'χεις γνωρίσει τον αληθινό Αλέξανδρο και θα τον έχεις αγαπήσει πολύ. Έναν Αλέξανδρο ανθρώπινο, μα τόσο ανθρώπινο, που αγγίζει τα όρια του θεϊκού, γι' αυτό και τόσο κοντινό στους ανθρώπους, όπως μονάχα οι θεοί μπορούν να είναι.