Ο θεραπευτής : μυθιστόρημα - Tuomainen, Antti, 1971- (Ξένη λογοτεχνία /Λιβάνη, 2013)
Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και το Ελσίνκι παλεύει απελπισμένα απέναντι στην ανελέητη κλιματική καταστροφή: σήραγγες του μετρό έχουν πλημμυρίσει, εγκαταλειμμένα οχήματα καίγονται στους δρόμους. Ολόκληρες κοινότητες εγκαταλείπουν τις εστίες τους και μετακινούνται βόρεια, όπου οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι ανεκτές. Η κοινωνική συνοχή καταρρέει και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας αντικαθιστούν, αλλά και υπονομεύουν, το νόμο. Ο Τάπανι Λέχτινεν, ένας μαχόμενος ποιητής, είναι από τους λίγους που αποφασίζουν να συνεχίσουν να ζουν στην πόλη. Όταν η δημοσιογράφος σύζυγός του Γιόχανα εξαφανίζεται, ξεκινά ένα ξέφρενο κυνήγι αναζήτησής της. Όλα δείχνουν ότι η εξαφάνιση της Γιόχανα συνδέεται με μια ιστορία που ερευνούσε για έναν κατά συρροή δολοφόνο γνωστό ως "Θεραπευτή", ο οποίος εκδικείται όλους όσους θεωρεί υπεύθυνους για την κλιματική καταστροφή... Ατμοσφαιρικό και συγκινητικό, "Ο Θεραπευτής" είναι ένα μυθιστόρημα για την επιβίωση, την πίστη και την αποφασιστικότητα. Ακόμα και όταν ο κόσμος μοιάζει να φτάνει στο τέλος του, η αγάπη και η ελπίδα επιβιώνουν. Ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου η δεξιοτεχνία με την οποία χρησιμοποιεί ο συγγραφέας τα στοιχεία του θρίλερ συνδυασμένη με την ποιητική γραφή του το καθιστούν μοναδικό.