Η εκπαίδευση στο Ζουπάνι κατά την τουρκοκρατία - Κάσσος, Σωτήριος, 1936- (Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου, 2019)
Η παρούσα μελέτη προσπαθεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει για την εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Ζουπάνι στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το διασωθέν υλικό αφήνει πολλά κενά. Το αρχείο αφορά την μετά το 1883 περίοδο. Αξιοποιήσιμες είναι και οι εγγραφές που υπάρχουν στα λειτουργικά βιβλία των εκκλησιών από το 1755, το κατάστιχο των εκκλησιών Ζουπα-νίου από το 1816 μέχρι το 1914, πολλές πληροφορίες αντλούμε από τον Μιχαήλ Καλινδέρη, ο οποίος επισκέφτηκε το χωριό το 1934-36 μελέτησε τα υπάρχοντα αρχεία και συνέλλεξε πολλά στοιχεία από μαρτυρίες κατοίκων που είχαν γεννηθεί στα μέσα του 19ου αι., πολύ χρήσιμες ήταν και οι πληροφορίες κατοίκων που φοίτησαν στο σχολείο την περίοδο αυτή. ISBN: 978-618-81368-1-6