Σιλουανή - Παπαϊωάννου, Θοδωρής 1966- (Ίκαρος, 2017)
Η ιδέα να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ένα βουνό δεν αρέσει καθόλου ούτε στον Κωστή ούτε στη Διαμαντία. Βαρετό!Όμως ο μπλε καταρράκτης, η σπηλιά που αναπνέει, το χρυσάφι στις ρίζες της αρχαίας βελανιδιάς, ο στοιχειωμένος νερόμυλος τους περιμένουν... Και η Σιλουανή θα τους δείξει τα μονοπάτια, μετατρέποντας την κάθε μέρα σε μια καινούρια περιπέτεια."Η "Σιλουανή" είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους. Όλα ξεκίνησαν από ένα γράμμα που μου έδωσε η μαθήτριά μου Σιλουανή την τελευταία της μέρα στο δημοτικό. "Αυτό, κύριε, είναι για σας", μου είπε κοιτώντας με ίσια στα μάτια. Δεν ξέρω πόσες φορές το διάβασα. Και έπειτα άρχισα να τριγυρνώ στα βουνά γύρω από την Έδεσσα και την Παναγίτσα, ψάχνοντας για απαντήσεις σ' αυτές τις υπέροχες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά όποτε αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία της Σιλουανής και των "παιδιών του βουνού", που μπορεί να είναι ήρωες φανταστικοί, αλλά ζουν σε μέρη πέρα για πέρα αληθινά." - Θ.Π.