Η απώλεια στην παιδική ηλικία και η αντιμετώπισή της - Μελίσοβα, Σοφία (Σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία και έρευνα, 2017)
Η αντιμετώπιση της απώλειας από τα παιδιά και ο τρόπος αντίληψης του θανάτου αποτελούν μία ιδιάζουσας σημασίας θεματική ενότητα, η οποία απασχολεί τόσο το οικογενειακό, όσο και το σχολικό πλαίσιο. Κι ενώ τα παιδιά αντιμετωπίζουν την απώλεια πολύ συχνά στην καθημερινή τους ζωή, ο θάνατος εξακολουθεί να θεωρείται ένα θέμα ταμπού, το οποίο πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν τις επιμέρους έννοιες του θανάτου και συγκεκριμένα το αναπόφευκτο, την καθολικότητα και τη μη αναστρεψιμότητά του, καθώς και την αιτιότητα και τη μη λειτουργικότητα του ανθρώπινου οργανισμού, ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Στην παρούσα ερευνητική προσέγγιση παρουσιάζεται η κατάκτηση των επιμέρους εννοιών του θανάτου από παιδιά προσχολικής ηλικίας με την χρήση μίας ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής παρέμβασης στο Νηπιαγωγείο, ενώ τα αποτελέσματα επισημαίνουν ότι η σωστή προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση μίας ολοκληρωμένης αντίληψης για τον θάνατο, ακόμη και στην ηλικία των 6 ετών. Τα συμπεράσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι δυνατή και αναγκαία η δημιουργία ενός προγράμματος περιθανάτιας αγωγής, ήδη από την προσχολική ηλικία. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά δύνανται να αποκτήσουν από πολύ νωρίς μία ολική αντίληψη για τον θάνατο, που θα δρα βοηθητικά στην περίπτωση της βίωσης της απώλειας και θα υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό στην διδακτική του διαδικασία και στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.