Ανάπτυξη υπαίθρου : έννοιες, πρακτικές και πολιτικές - Κίζος, Αθανάσιος (Εκδόσεις Τζιόλα, 2018)
Η ύπαιθρος και η ανάπτυξη της υπαίθρου αναφέρονται τακτικά σε ακαδημαϊκές και μη συζητήσεις, χωρίς όμως τις περισσότερες φορές να είναι απόλυτα ξεκάθαρο «τι είναι» η ύπαιθρος και τι η «ανάπτυξη» της. Ακόμη και έπειτα από παραπάνω από έναν αιώνα σταθερής πληθυσμιακής συρρίκνωσης σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ο πληθυσμός της υπαίθρου σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να μειώνεται σταθερά. Από την άλλη πλευρά όμως, η συμβολική σημασία της υπαίθρου ως χώρου συνδεδεμένου με έννοιες όπως «παράδοση» αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, με την ύπαιθρο και την ανάπτυξη της σχετίζονται και φαινόμενα όπως η αύξηση της ζήτησης «τοπικών», «αυθεντικών» και «ποιοτικών» προϊόντων, η αύξηση της 2ης κατοικίας, αλλά και της κατοικίας έξω από τον κύριο αστικό ιστό, νέες μορφές τουρισμού και δραστηριοτήτων στην «εξοχή». Αλλά και η μείωση του αριθμού των επαγγελματιών αγροτών και οι πολιτικές για τους αγρότες και την ανάπτυξη στην ύπαιθρο.