Εισαγωγή στην αττική ρητορεία - Θεοδωρακόπουλος, Βασίλειος Θ., 1934- (Γιαλός, 2017)
Η "Εισαγωγή στην αττική ρητορεία" χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια, μέσα από τα οποία ξετυλίγεται συνοπτικά όλη η ιστορία της ρητορείας: η γέννηση και η ανάπτυξή της, η ζωή, τα έργα και το ύφος των δέκα αττικών ρητόρων, αναφορές και αναλύσεις των σημαντικότερων έργων σχετικά με τη ρητορεία, τα μέρη της ρητορικής τέχνης και τέλος η λειτουργία της αθηναϊκής πολιτείας κατά τους κλασικούς χρόνους. Το έργο ολοκληρώνεται με επιπρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τους δικανικούς όρους, αλλά και σχετική βιβλιογραφία. Η ιδιαιτερότητα του πονήματος αυτού προσδιορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ο Βασίλειος Θ. Θεοδωρακόπουλος να συστήσει στον αναγνώστη το σημαντικό αυτό θέμα της Αττικής Ρητορείας. Με όρους κατανοητούς στον αναγνώστη, με εξιστόρηση στοιχείων του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύχθηκε και ωρίμασε η ρητορική τέχνη, ο αναγνώστης αποκτά την αίσθηση ότι ζει και κινείται στα χρόνια της ρητορείας, παρακολουθεί τους συλλογισμούς, τα επιχειρήματα και τα εικότα των ρητόρων, συγκρίνει τα υπέρ και τα κατά του καθενός τους, παρακολουθεί τις δίκες, κατανοεί με παραδείγματα και ταυτόχρονα μαθαίνει. Η "Εισαγωγή στην αττική ρητορεία" είναι μια σύγχρονη μέθοδος προσέγγισης της εξαιρετικής ρητορικής τέχνης των αρχαίων Ελλήνων, που κατορθώνει να μετατρέψει, τελικά, τον αναγνώστη σε μελετητή.