Το έπος του Γκιλγκαμές - Sanders, N. K. (Μυστήρια του σύμπαντος, 1977)
Είναι το αρχαιότερο γνωστό έπος του κόσμου. Για χιλιάδες χρόνια η φήμη του βασιλιά της μεσοποταμιακής πόλης Ουρούκ Γκιλγκαμές πλανιέται φωτεινό μετέωρο σ' όλη τη Μέση Ανατολή. Και το έπος αντιγράφεται και μεταγλωττίζεται σε πολλές γλώσσες. Αποσπάσματά του βρέθηκαν τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στη Μ. Ασία. Είναι αρχαιότερο του Ομηρικού έπους κατά 1500 τουλάχιστον χρόνια και ακόμη περισσότερα χρόνια από την Παλαιά Διαθήκη. Η επίδρασή του είναι έντονη στην Οδύσσεια και και καταλυτική στην Παλαιά Διαθήκη. Ο κατακλυσμός της Παλαιάς Διαθήκης είναι απλή μεταφορά του αντίστοιχου κεφαλαίου του έπους. Οι ιδέες του στάθηκαν πηγή έμπνευσης σε πολλές συνθέσεις για τον Κάτω Κόσμο. Και η εκφραστική του δύναμη είναι τόσο μεγάλη ώστε συγκινεί καλλιτεχνικά και το σύγχρονο άνθρωπο. Όπως όλα τα μεγάλα έργα, έτσι και το Μεσοποταμιακό έπος δεν έχασε την καλλιτεχνική του δύναμη. Ο μυθικός βασιλιάς της Ουρούκ, που συγκινούσε για χιλιετίες τον κόσμο της Μ. Ανατολής, αναστήθηκε ξανά για να απλώσει τη φήμη του σ' όλο τον κόσμο πια.