Παραμύθια της Μακεδονίας - Παπάκου-Λάγου, Αυγή Β., 1922- (Σύγχρονη Εποχή, 2009)
Μέχρι πριν 200 περίπου χρόνια, οι φτωχοί άνθρωποι του λαού, στα ξενύχτια των αγροτικών δραστηριοτήτων και στα μακροήμερα ταξίδια στη στεριά ή στη θάλασσα, αισθάνονταν την ανάγκη να ψυχαγωγούνται με την αφήγηση ενός παραμυθιού. Σ' αυτήν τη συλλογή περιλαμβάνονται 24 ελληνικά λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας. Τα 20 από αυτά καταγράφηκαν το 1992 από την αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών Δέσπω Κριτσούδη από τον 'Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. 'Αλλα τρία μακεδονικά παραμύθια, ανθολογήθηκαν από καταχωρήσεις σε Λαογραφικά Δελτία. Το πρώτο παραμύθι της συλλογής είναι ένας θρύλος για την καταγωγή των Μακεδόνων βασιλέων σε διήγηση του Ηρόδοτου.