Παγκοσμιοποίηση, δημοκρατία και τρομοκρατία - Hobsbawm, Eric John, 1917-2012 (Θεμέλιο, 2007)
Τα ζητήματα που έχουν γεννήσει τις πιο ζωηρές συζητήσεις και διαμάχες -όχι μόνο ανάμεσα σε πολιτικούς, σχολιαστές και ακαδημαϊκούς, αλλά μεταξύ όλων μας- τα τελευταία χρόνια: με άλλα λόγια, οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, οι δυσκολίες της δημοκρατίας και οι απειλές της τρομοκρατίας, εξετάζονται με δηκτικότητα από τον Eric Hobsbawm.Όπως γνωρίζουμε καλά, όλα τούτα δεν αφορούν μόνο τις ειδήσεις, αλλά είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, από την κατάσταση της οικονομίας ως την έκταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, και ως τον φόβο -και τη φρικιαστική πραγματικότητα- δολοφονικών βομβιστικών επιθέσεων.Αγγίζοντας την ουσία του αντικείμένου του, ο Eric Hobsbawm πραγματεύεται τον πόλεμο και την ειρήνη στους καιρούς μας, προβλήματα της δημόσιας τάξης, την αναρχία και την τρομοκρατία, τον εθνικισμό και τη μεταβαλλόμενη φύση του έθνους-κράτους, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της δημοκρατίας, σκιαγραφώντας το ιστορικό πλαίσιο και τα σημαντικά διδάγματα που μπορεί αυτό να μας προσφέρει.Και, κυρίως, στρέφει τη διαπεραστική ματιά του στη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο του Ιράκ και στο αμερικανικό ιμπεριαλιστικό σχέδιο.Τα δοκίμια του Eric Hobsbawm είναι πολύτιμα για την κατανόηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.