Εισαγωγή στη θρησκευτική λαογραφία = Introduction to religious folklore : λαϊκή θρησκευτικότητα και παραδοσιακή θρησκευτική συμπεριφορά : ο κύκλος του χρόνου, ο κύκλος της ζωής, ο κύκλος της λατρείας = popular religiosity and traditional religious attitude : annual feasts : rituals of life : popular worship - Βαρβούνης, Εμμανουήλ Γερ., 1966- (Κ.& Μ. Αντ. Σταμούλης, 2017)
Η συγγραφή ενός εισαγωγικού έργου, υπό τις επιστημονικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας, δεν μπορεί πια να έχει τον χαρακτήρα μιας εξαντλητικής πραγμάτευσης του ζητήματος.Τόσο ο όγκος της τρέχουσας βιβλιογραφίας, όσο και οι σχετικές επιστημονικές εξελίξεις, σε διεθνές επίπεδο, ούτε επιτρέπουν αλλά ούτε και επιβάλλουν την ολική μελέτη.Έτσι, τα εισαγωγικά έργα πρέπει να περιορίζονται στην αναφορά των βασικών στοιχείων, αλλά και στην παρουσίαση όσων ο συγγραφέας τους κρίνει ως απαραίτητα και καθοριστικά για την παρουσίαση του ζητήματος και την εισαγωγή του αναγνώστη στην ιστορία, τη μέθοδο, το περιεχόμενο, τη βιβλιογραφία και τις σύγχρονες ερευνητικές τάσεις και προοπτικές του αντικειμένου που κάθε φορά παρουσιάζεται.Εν προκειμένω, η προσπάθεια για την μελέτη της λαϊκής θρησκευτικής συμπεριφοράς, αλλά και την εισαγωγή στην ελληνική λαογραφική πραγματικότητα του κλάδου της "θρησκευτικής λαογραφίας", έναντι της μελέτης της "λαϊκής λατρείας" ως κομματιού του "πνευματικού βίου" του λαού διαρκεί ήδη είκοσι χρόνια, και έχει πλέον γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό επιστημονικό λαογραφικό κόσμο.Υπό την έννοια αυτή, παραδίδοντας το μετά χείρας έργο στο επιστημονικό και το ενδιαφερόμενο για το λαϊκό πολιτισμό μας αναγνωστικό κοινό, έχουμε την αίσθηση της εκπλήρωσης ενός χρέους, ταυτοχρόνως δε και την αίσθηση μιας βαρύτατης ευθύνης απέναντι στην ιστορία και την πορεία της ελληνικής λαογραφίας.