Μιγέλ ντε Θερβάντες : ο πρώτος συγγραφέας του σύγχρονου κόσμου - Egginton, William 1969- (Λογοτεχνικά Δοκίμια : Οζυμανδίας, 2018)
Στις αρχές του δέκατου έβδοµου αιώνα ένας σακάτης, γκριζοµάλλης, σχεδόν φαφούτης βετεράνος των πολέµων της Ισπανίας ενάντια στην Οθωµανική Αυτοκρατορία εξέδωσε ένα βιβλίο. Πρόκειται για την ιστορία ενός φτωχού ευγενή που του έχει σαλέψει από τα πάµπολλα ιπποτικά µυθιστορήµατα που έχει διαβάσει, ο οποίος, ζώντας µέσα στην αυταπάτη ότι είναι περιπλανώµενος ιππότης, µπλέκεται σε κωµικές περιπέτειες. Το βιβλίο αυτό, ο Δον Κιχότης, πούλησε έκτοτε περισσότερα αντίτυπα από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο εκτός από την Αγία Γραφή κι έκανε τον συγγραφέα του, τον Μιγέλ ντε Θερβάντες, τον πιο πολυδιαβασµένο συγγραφέα στην ιστορία. Όµως ο Θερβάντες δεν έγραψε απλώς ένα "µπεστσέλερ". Επινόησε έναν τρόπο λογοτεχνικής γραφής. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζει πώς ο Θερβάντες έφτασε να δηµιουργήσει τη µυθοπλασία όπως τη γνωρίζουµε σήµερα και πώς το δηµιούργηµά του άλλαξε τον κόσµο.