Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος : ερμηνευτικές προσεγγίσεις - Παπαδάτος, Γιάννης Σ. (Παπαδόπουλος, 2018)
Λογοτεχνικά κείμενα όλων των ειδών, απευθυνόμενα σε παιδιά και εφήβους, τα οποία δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος (happy end) συναντώνται τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά στη σύγχρονη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Ο τόμος αυτός περιέχει μελέτες σχετικές με το εν λόγω θέμα, οι οποίες κατατάσσονται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, οι μελέτες εστιάζουν, μέσω θεωρητικών δεδομένων, σε συγγραφείς και κείμενα ποικίλων θεματικών της σύγχρονης ελληνικής αλλά και ξένης μεταφρασμένης λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους. Στη δεύτερη, οι εργασίες εξετάζουν κείμενα τα οποία ασχολούνται με ειδικές θεματικές κατηγορίες της ελληνικής και της μεταφρασμένης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Τέλος, στην τρίτη ενότητα περιέχονται μελέτες βιωματικού περιεχομένου, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα, με κείμενα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που αποτυπώνουν μη αίσιο τέλος. Οι συγγραφείς των μελετών είναι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ερευνητές/ερευνήτριες, σε εκπαιδευτικούς και σε φοιτητές/φοιτήτριες.