Η ιστορία μιας βασίλισσας - Δερμάτης, Μανόλης (Μελισσοκομική Επιθεώρηση, 2013)
Η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου μου δόθηκε από κάποιο "συμμαθητή μου", στα σεμινάρια μελισσοκομίας που παρακολούθησα, τότε στο ξεκίνημα της καριέρας μου σαν μελισσοκόμος. Είχε λοιπόν παρατηρήσει ο αγαπητός αυτός συνάδελφος ότι, θα ήταν πολύ χρήσιμο να γραφτεί ένα βιβλίο που να μεταφέρει σε όσους ενδιαφέρονται, τις βασικές γνώσεις της μελισσοκομίας με τρόπο απλό, φιλικό και ευκολονόητο. Εμπνευσμένος λοιπόν από την ιδέα του συμμαθητή μου, και όταν ένοιωσα ώριμος για κάτι τέτοιο, έκατσα και έγραψα το βιβλίο αυτό. Σκοπός μου ήταν να παρουσιάσω στον αναγνώστη, απλά και ψυχαγωγικά, τις βασικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις της μελισσοκομίας, δίχως την πλήξη και την αρνητική προδιάθεση που προκαλούν συνήθως τα συγγράμματα εκπαιδευτικής δομής. Κατά την συγγραφή αυτού του βιβλίου, έκανα μεγάλη προσπάθεια να μην παρασυρθώ από την μυθοπλασία και γράψω πράγματα φανταστικά. Νομίζω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το κατάφερα, και θα 'θελα να διαβεβαιώσω τον αναγνώστη ότι το μόνο φανταστικό στην ιστορία του βιβλίου είναι η ηρωίδα του, η βασίλισσα μέλισσα δηλαδή, που εμφανίζεται να έχει νοημοσύνη και λόγο. Αντίθετα οι περιγραφές και τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό στηρίζονται σε πραγματικές μελισσοκομικές έρευνες, παρατηρήσεις και μετρήσεις. Το βιβλίο όμως αυτό δεν απευθύνεται μόνο στους νεοεισερχόμενους στην οικογένεια των μελισσοκόμων. Απευθύνεται και στους εν ενεργεία μελισσοκόμους, καθώς επίσης και στους απλούς αναγνώστες, οι οποίοι θα ήθελαν οι μεν πρώτοι να φρεσκάρουν λίγο τις γνώσεις τους για τη μέλισσα και τα μελίσσια, οι δε δεύτεροι να ψυχαγωγηθούν, μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα για το υπέροχο αυτό φτερωτό πλάσμα και την κοινωνία του.