Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων : οι ερευνητές ξεκλειδώνουν τα μυστικά του αρχαιότερου μηχανικού σύμπαντος - Στήκας, Κωστής (Κωστής Στήκας, 2014)
ρόκειται για ένα μοναδικό, στην παγκόσμια λογοτεχνία, λεύκωμα στο οποίο παρουσιάζεται με κάθε λεπτομέρεια η ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, από την ανακάλυψή του στην θάλασσα των Αντικυθήρων μέχρι και την αποκρυπτογράφηση των λειτουργιών και τη δημιουργία αντιγράφων. Ο συγγραφέας μέσα από μια πληθώρα συνεντεύξεων αποκαλύπτει κάθε κρυμμένο μυστικό και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μεταφέρει στον αναγνώστη όλη τη γνώση που κρύβεται πίσω τον μηχανισμό και τις λειτουργίες του. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος μηχανισμός θεωρείται μέχρι και σήμερα ο πρώτος υπολογιστής στην ιστορία, ενώ ο μηχανισμός του έχει γίνει βάση για τη λειτουργία μηχανικών ρολογιών, για πανεπιστημιακές μελέτες μέχρι και για… κατασκευές Lego, όπως μπορεί να ανακαλύψει ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου. "Όλη η επιστημονική και ιστορική γνώση προσφέρεται μέσω των απαντήσεων των πλέον σημαντικών ερευνητών του χώρου, σε ερωτήσεις που αντικατοπτρίζουν τις δικές μου απορίες και προκαλούν απαντήσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει και μας αφορά. Έχει, τελικά, σχέση ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων με το κιβώτιο ταχυτήτων, τον τρίτο νόμο του Κέπλερ κ.λπ.; Τι εμπόδισε τη διάδοση της κεκτημένης για τους αρχαίους Έλληνες γνώσης, δημιουργώντας μια «καθυστέρηση» τουλάχιστον χιλίων χρόνων στην παγκόσμια Ιστορία; Πρόκειται όντως για την ίδια γνώση που φτάνει μέχρι το ρολόι που φοράμε σήμερα και τόσες άλλες σύγχρονες μηχανές και εφαρμογές; Το βιβλίο "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων" είναι ένα νέο είδος βιβλίου. Η σοβαρότερη και πλέον πολύπλοκη επιστημονική έρευνα, από σπουδαίους επιστήμονες, παρουσιάζεται με πλήρη αλλά και δημιουργικό τρόπο. Έρχεται κοντά μας και μας θέτει ερωτήματα, μας λύνει απορίες και μας γεμίζει δύναμη, υπερηφάνεια και έμπνευση. Γίνεται δημιουργικό –αλλά και τόσο διδακτικό– παιχνίδι στο σχολείο ή με τα τουβλάκια της LEGO…