Η ιστορία του Βασιλείου του Πόντου : 301-63 π. Χ. η εποχή των Μιθριδατών - Meyer, Eduard, 1855-1930. (Κλειδάριθμος, 2018)
Το Βασίλειο του Πόντου των Μιθριδατών (301-63 π.Χ.) ήταν αποτέλεσμα των διεκδικήσεων για τη διαδοχή της κοσμοκρατορίας που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος.Στη δημιουργία του συνέβαλε αναμφισβήτητα η γεωλογική ενότητα που σχηματίζουν τα Ποντικά Όρη και ο Εύξεινος Πόντος.Σε αυτό το σημαντικότατο έργο, ο διαπρεπής ιστορικός Eduard Meyer (1855-1930), αφού εξηγεί πώς προέκυψε το τοπωνύμιο Πόντος, εξιστορεί με ακαδημαϊκή ακρίβεια -βασιζόμενος στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία- όσα συνέβησαν στο κράτος των Μιθριδατών από την ίδρυση έως τη διάλυσή του.Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης αποτελεί ο Μιθριδάτης ΣΤ', ο επονομαζόμενος Ευπάτορας και Διόνυσος, ο οποίος λίγο έλειψε να καταβάλει τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία -και να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας!