Σοφοκλής : η μέλισσα του αρχαίου ποιητικού λόγου : μια περιήγηση στο σωζόμενο έργο του - Παπαδάκη, Γεωργία (Εκκρεμές, 2016)
Ο Σοφοκλής ήταν ένας μεγαλοφυής ποιητής, ο οποίος οδήγησε την τέχνη της τραγωδίας στην ύπατη τελειότητά της.Συνέθεσε δράματα αριστουργηματικά και κληροδότησε στο παγκόσμιο θέατρο τραγικούς ήρωες αιώνιας ακτινοβολίας.Έπλασε μορφές που πασχίζουν να υπερβούν, συχνά με μία πράξη απαράμιλλου θάρρους, τις δυνατότητες τις δοσμένες στον άνθρωπο από τη φύση του, και που τα πάθη τους μας υποβάλλουν σκέψεις και ερωτηματικά γύρω από τη μοίρα του ανθρώπου, γύρω από το αίνιγμα της ζωής.Συγχρόνως ο λόγος του είχε τέτοια ποιότητα, αρμονία και γλυκύτητα, που στην αρχαιότητα τον αποκαλούσαν μέλιττ(σσ)α, και ο Αριστοφάνης έλεγε ότι το στόμα του μέλιτι κεχρισμένον ην.Οιδίπους, Αντιγόνη, Φιλοκτήτης, Νεοπτόλεμος, Αίας, Ηλέκτρα, Δηιάνειρα είναι οι ήρωες και οι ηρωίδες που αναδύονται από τις σελίδες του ανά χείρας βιβλίου, το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει το σωζόμενο έργο του ποιητή μέσα από μια σταχυολόγηση αποσπασμάτων από τα επτά δράματά του που έχουν φτάσει ως τις μέρες μας.Στόχος της παρούσας ανθολόγησης είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να συλλάβει τον τραγικό κόσμο του Σοφοκλή, να γνωρίσει τα υψηλά ηθικά και κοινωνικά διδάγματά του και να συνεπαρθεί από το μεγαλείο των δραμάτων του τελειότερου τραγικού ποιητή που γνώρισε η αρχαιότητα.