Εισαγωγή στη βυζαντινή ποίηση : λόγια κοσμική ποίηση, θρησκευτική ποίηση και υμνογραφία - Παΐδας, Κωνσταντίνος Δ. Σ., 1974- (Εκδόσεις Γρηγόρη, 2011)
Το παρόν βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές των Φιλοσοφικών Σχολών, των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Θεολογικών Σχολών που διδάσκονται τα μαθήματα της Βυζαντινής Φιλολογίας και της Βυζαντινής Ποίησης. Ταυτοχρόνως, είναι χρήσιμο σε όποιον επιθυμεί να σχηματίσει μία επαρκή -όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό στην περιορισμένη έκταση ενός και μόνο βιβλίου- εικόνα για τη Βυζαντινή Ποίηση. Ο βυζαντινός άνθρωπος, «φυσικός κληρονόμος» της ανυπέρβλητης ποιητικής παράδοσης της ελληνικής αρχαιότητας, είχε πλήρη συναίσθηση της καταλυτικής δύναμης του ποιητικού λόγου και τον καλλιέργησε με πάθος. Μέσω του ποιητικού λόγου εξέφραζε άλλοτε τον θαυμασμό και τη νοσταλγία του για τον αρχαίο κόσμο, άλλοτε τον έρωτά του, άλλοτε την ευφροσύνη του ή την ψυχική του συντριβή, άλλοτε τον θαυμασμό του για πρόσωπα, για επιτεύγματα και για καλλιτεχνικές δημιουργίες, άλλοτε τις μεταφυσικές του ανησυχίες και άλλοτε τη βαθιά του ευσέβεια και την ακλόνητη πίστη του στον Θεό.