Τα μάγια της πεταλούδας : κωμωδία σε δύο πράξεις κι έναν πρόλογο - Lorca, Federico Garcia, 1898-1936 (Παγκόσμιο θέατρο, 2011)
Τα "Μάγια της πεταλούδας" είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα, όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα και η "κωμωδία", όπως την αποκαλεί ο ίδιος, μετατρέπεται σ' ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που, μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας να πετάξει και ενός ερωτευμένου σκαθαριού να μεταμορφωθεί, ο Λόρκα μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης. Ο συγγραφέας, πάλι, επιλέγει για πρωταγωνιστές του έντομα για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και για να τονίσει την ενότητά της.