Σαπφώ, η ποιήτρια : η δεκάτη μούσα - Τζιροπούλου- Ευσταθίου, Άννα (Αιγηΐς, 2017)
Ο βίος της Σαπφούς, το μεγαλειώδες έργο της και η άδικη κατασυκοφάντησίς της, με εντυπωσίασαν και με συγκλόνισαν από την πρώτη στιγμή που ήλθα σε επαφή με την ποίησί της και, συνεκδοχικά, με την ζωή της, η οποία αναδύεται με τρόπο αυθόρμητο και πηγαίο μέσα από τη Λυρική της ποιήσι. Το βιβλίο αυτό ανεδύθη μέσα από μία διάλεξι σχετική με το έργο και την προσωπικότητα της Σαπφούς, που είχα παρουσιάσει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρανασσός. Η Σαπφώ υπήρξε μία προσωπικότης μοναδικά συγκλονιστική, χαρισματική και ολοκληρωμένη. Ως γυναίκα, ως μητέρα, ως αδελφή, ως διδασκάλισσα, ως πολίτισ, ως φίλη, ως Ποιήτρια... Μελοποιός... Μελωδός. Το μεθοδευμένο ψέμμα, γύρω από τις ερωτικές της - τάχα ιδιαίτερες- προτιμήσεις, θα το αποκαλύψουμε και θα το καταρρίψουμε μέσα από τις σελίδες του ανά χείρας βιβλίου.