Ιστορία της δυτικής μουσική : από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας - Headington, Christopher, 1930-1996 (Το μυστικό και το παράδειγμα, 1993)
Η ιστορία του Chr. Headington είναι το πρώτο αγγλόφωνο εγχειρίδιο του είδους που έρχεται στη γλώσσα μας, κομίζοντας για γνωστές αρετές της αγγλοσαξονικής επιστημονικής παράδοσης: τον μέγιστο δυνατό βαθμό αντικειμενικότητας ακόμα και σε πολύ συνοπτικές διαπραγματεύσεις, το αίσθημα του ουσιαστικού και τη σφαιρικότητα των θεωρήσεων. Το έργο έχει δομηθεί με πρόθεση να φανεί χρήσιμο σε μια μεγάλη κλίμακα φίλων του βιβλίου: από τον φιλόμουσο ή τον αναγνώστη με ευρύτερα ενδιαφέροντα, που αναζητάει μια ευσύνοπτη πηγή βασικών κρίσεων και πληροφοριών, ως τον σπουδαστή του Ωδείου ή τον επαγγελματία μουσικό που νιώθει την ανάγκη να δει εκφρασμένο σημειογραφικά οτιδήποτε υποστηρίζεται στο θεωρητικό κείμενο, χωρίς αυτό να επεμβαίνει σε μια ανάγνωσή του για ψυχαγωγία. Πολλές δεκάδες μουσικών παραδειγμάτων και σχόλια σε επιμέρους έργα προλαβαίνει να περιλάβει το γλαφυρό κι ευανάγνωστο αυτό σύγγραμμα μέσα στις σελίδες του, που, ειδικά στην ελληνική έκδοση, εφοδιάστηκαν με μια πλουσιότερη εικονογράφηση, για λόγους εποπτικότητας προπάντων.