Ένα δωμάτιο με θέα - Forster, Edward Morgan, 1879-1970 (Σειρήνες : Λογοτεχνική σειρά, 1993)
Στο βιβλίο αυτό που γυρίστηκε και ταινία από τον Τζέιμς ?ιβορι η Λούσυ, η νεαρή πρωταγωνίστρια, υπακούει κάθε φορά σε κοινωνικούς κανόνες και συμπεριφορές που τις υπαγορεύουν διάφορα πρόσωπα, από τη μεγαλύτερη νευρωτική ξαδέλφη της μέχρι τη μητέρα και τον αρραβωνιαστικό της. Γι? αυτό το λόγο, ένα ταξίδι της στην Ιταλία και η συνάντηση με δύο ιδιόρρυθμους ριζοσπαστικούς Εγγλέζους (πατέρα και γιο) θα της δημιουργήσει μεγάλους μπελάδες. "Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο. Έχετε την τάση να παθαίνετε σύγχυση. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο", θα τη συμβουλεύσει γεμάτος ενδιαφέρον η γηραιός κύριος ?Εμερσον. Όσο για το γιο του, αυτός θα της προσφέρει ότι πιο απελευθερωτικό και δημιουργικό υπάρχει, τον έρωτά του. Όμως, τόσο οι συμβουλές του πατέρα όσο και τα αισθήματα του γιου προκαλούν στη νεαρή ηρωίδα τόση αναστάτωση που αρνείται να τα αποδεχτεί. Έτσι θα χρειαστεί να επιστρέψει στο πατρικό σπίτι, να υποστεί έναν πιεστικό και ανούσιο αρραβώνα, να βρεθεί σε συναισθηματικά αδιέξοδα, για να αποφασίσει τελικά να ακολουθήσει το δρόμο της καρδιάς της και να πετύχει την αποδοχή και τη νομιμοποίηση του πραγματικού της εαυτού.