50 αυτοκίνητα που άλλαξαν τον κόσμο : και ένα που θα μπορούσε να έχει αλλάξει την Ελλάδα - Nahum, Andrew (Design museum, 2012)
Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, το αυτοκίνητο αποτελεί καταλύτη αλλαγών και η επίδρασή του στη ζωή των ανθρώπων μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του αεροπλάνου και του μικροτσίπ. Από τις πρώτες του υλοποιήσεις θεωρήθηκε -σε πολλά διαφορετικά επίπεδα- ως γλυπτό, ως προϊόν της πλέον πρωτοπόρας εκβιομηχάνισης, ως αξιοσημείωτο προϊόν της μηχανικής. Τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του η αισθητική του επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το συγγενέστερο με αυτό μεταφορικό μέσο, την ιππήλατη άμαξα, ενώ η δημιουργία της γραμμής παραγωγής του πρώτου αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε μαζικά, του περίφημου Model T της Ford, βασίστηκε στη γραμμή παραγωγής των σφαγείων του Σικάγου. Το βιβλίο "50 αυτοκίνητα που άλλαξαν τον κόσμο" εκδόθηκε με τη συνεργασία του Design Museum του Λονδίνου, του κυριότερου μουσείου στον κόσμο που έχει αφιερωθεί στη σύγχρονη σχεδίαση οποιασδήποτε μορφής - από τα έπιπλα μέχρι τα γραφικά υπολογιστή, και από την αρχιτεκτονική μέχρι τη βιομηχανική σχεδίαση. Στις σελίδες του παρουσιάζονται τα κορυφαία 50 αυτοκίνητα που άσκησαν σημαντική επίδραση στον κόσμο της σημερινής σχεδίασης αυτοκινήτου. Από το Model T της Ford μέχρι το σύγχρονο Smart, κάθε μοντέλο προσφέρει ένα μικρό ερέθισμα για την εξερεύνηση των στοιχείων που του χάρισαν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της σχεδίασης. Παρουσιάζεται επίσης ένα από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα που παρήχθησαν στην Ελλάδα, το θρυλικό Pony - τώρα, μάλιστα, που οι προσπάθειες αναβίωσής του με νέα σχεδίαση έχουν σχεδόν ευοδωθεί. Αν είχε υλοποιηθεί το 1981 η μεγάλη επένδυση για το Pony (που ακυρώθηκε από τη γραφειοκρατία και τα εισαγωγικά συμφέροντα), η Ελλάδα θα είχε αναπτύξει εθνική εξαγωγική αυτοκινητοβιομηχανία που ίσως άλλαζε πολλά στη χώρα μας.