Μεγάλη περιπέτεια : μυθιστόρημα - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Γρηγορίου Ξενοπούλου, 1984)
Ο Γιάκομος Ραβάλης, έμπορος στη Ζάκυνθο, γνωρίζεται φιλικά με την Έμμα, Εβραία στην καταγωγή. Μια φιλία που με το χρόνο καταλήγει σ’ έναν παράφορο έρωτα. Ο θρησκευτικός φανατισμός και το μίσος που έχει ξεσπάσει, μεταξύ χριστιανών και Εβραίων, δημιουργούν απροσδόκητες εξελίξεις. Έτσι, η μεγάλη περιπέτεια αρχίζει ανάμεσά τους. Τι θα επικρατήσει στις επιλογές τους; Η ηθική δικαίωση του γάμου ή η θρησκευτική διαφορά;