Μάνατζμεντ - Ζαβλανός, Μύρων Μ. (Έλλην, 1998)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πρώτο τόμο μιας λεπτομερειακής ανάλυσης της οργάνωσης και διοίκησης των οργανισμών, με προοπτική να ακολουθήσει και ένα άλλο βιβλίο πάνω στο ίδιο θέμα, που θα ασχολείται ειδικότερα με την οργανωτική συμπεριφορά. Στο βιβλίο αυτό παράλληλα με την παραδοσιακή ανάλυση των λειτουργιών του μάνατζμεντ, εξετάζονται και τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι μάνατζερς. Η χρησιμότητα του περιεχομένου του βιβλίου αυτού είναι προφανής, αφού όλοι μας περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας μέσα σε ένα ή περισσότερους οργανισμούς. Στην καθημερινή αντιμετώπιση των αναγκών μας ερχόμαστε σε επαφή με οργανισμούς και όλες οι δραστηριότητες, γενικά, της ζωής μας έχουν σχέση με αυτούς. Είναι λοιπόν φανερό ότι για μια τέτοια ομαλή συναλλαγή αποτελεί προϋπόθεση η εξουδετέρωση των προβλημάτων και δυσαρεσκειών γι' αυτούς που εργάζονται ή συναλλάσσονται με κάποιο οργανισμό. Και αυτό θα επιτευχθεί με την εξασφάλιση ικανών και κατάλληλων μάνατζερς ή διευθυντών. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να μελετηθούν με προσοχή οι οργανισμοί, να εξεταστεί πώς σχεδιάζονται και οργανώνονται, πώς λειτουργούν, πως μεγαλώνουν ή μικραίνουν, πώς καταργούνται, πώς επηρεάζουν, τέλος, γενικότερα τη ζωή μας. Οι διαδικασίες δηλαδή, της λειτουργίας και διοίκησης οποιουδήποτε οργανισμού αποτελούν βασικό αντικείμενο έρευνας και φροντίδας για όλους αυτούς που ασχολούνται με τη διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων, σχολείων, νοσοκομείων ή άλλων οργανισμών.