Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου : η συμβολή της αφηγηματολογίας - Κιοσσές, Σπύρος (Κριτική, 2018)
H παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διδακτική προσέγγιση της δημιουργικής γραφής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και να προσφέρει απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό σε κάθε πλαίσιο συστηματικής και οργανωμένης ενασχόλησης με το συγκεκριμένο πεδίο. Εστιάζοντας στον πεζό λόγο, αξιοποιεί εννοιολογικά σχήματα και μεθοδολογικά εργαλεία που παρέχει ο κλάδος της αφηγηματολογίας. Παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν τα παρακειμενικά στοιχεία ενός έργου (συγγραφέας, τίτλος, μότο, πρόλογος, αφηγηματική πλαισίωση). Εξετάζεται αναλυτικά η αφηγηματική διαδικασία καθαυτή, υπό το πρίσμα της σύγχρονης θεωρίας της αφήγησης, με ειδικότερη αναφορά στην πλοκή, τη διαγραφή των χαρακτήρων, την εστίαση, τον χρόνο, την απόδοση του λόγου και της σκέψης των μυθοπλαστικών προσώπων. Απώτερος στόχος, να γίνουν κατανοητοί από τον αναγνώστη οι μηχανισμοί λειτουργίας των αφηγηματικών κειμένων και οι ποικίλες τεχνικές κατασκευής του λογοτεχνικού νοήματος και σύνθεσης των ερμηνειών. Προτείνεται, τέλος, ένα πλήθος από πρωτότυπες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εμπέδωση των θεωρητικών εννοιών.