Οι ρίζες του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα - Close, David H., 1942- (Φιλίστωρ, 2003)
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κλόουζ περιγράφει με τον πιο ζωντανό και διαυγή τρόπο τις ρίζες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1943 - 1950.Ασχολείται, έτσι, με μια σχετικά πρόσφατη τραγωδία την οποία οι ιστορικοί έχουν υποτιμήσει.Ο ελληνικός εμφύλιος εντάσσεται σ’ εκείνη τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την αρχή του Ψυχρού Πολέμου, και η μελέτη κατέχει σημαντική θέση στον τρόπο που κατανοούμε τη μεταπολεμική περίοδο.Ο Κλόουζ κεντρίζει το ενδιαφέρον και συνεγείρει το συναίσθημα του αναγνώστη ξεκαθαρίζοντας ότι ορισμένες ενέργειες ήταν αξιόμεμπτες και ότι συχνά και οι δύο πλευρές, ή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ευθύνονταν για την καταστροφή που ακολούθησε.Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του Ντέιβιντ Κλόουζ, το τραγικό είναι ότι ο «εμφύλιος πόλεμος ήταν μια προοπτική που όλοι αντιμετώπιζαν με αποστροφή, εκτός από μια μικρή μειοψηφία φανατικών σε κάθε πλευρά».Όπως συμβαίνει συχνά, ήταν οι φανατικοί που έδωσαν τον τόνο.